Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Αρετές προς εκτίμηση(;)

Κάτι που με προβληματίζει εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι με ποιο τρόπο κάποιοι άνθρωποι μετράνε τους άλλους ανθρώπους και τους δίνουν ρόλους στη ζωή τους. Όλοι, πιστεύω, έχουν κάποιες αρχές, κριτήρια, βάσει των οποίων επιλέγουν τους ανθρώπους που έχουν δίπλα τους.
Παρ’ όλα αυτά όμως, βλέπω καθημερινά να συμβαίνουν γεγονότα και καταστάσεις που επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι όσο πιο σκάρτος και δήθεν είσαι, τόσο πιο πολύ χαίρεις της εκτίμησης και την αποδοχή των άλλων.

Γνώρισα ανθρώπους που αγαπήθηκαν κι εκτιμήθηκαν(;). Είχαν πάντα ανθρώπους γύρω τους και ποτέ δεν ένοιωσαν μόνοι. Μπορούσαν να γίνουν το κέντρο του κόσμου για τους άλλους ενώ τους έχω ακούσει να αποκαλύπτουν με περηφάνια ότι «παίζουν», παριστάνουν τους καλούς και φιλικούς σε όλους για να μπορούν να τους ελέγχουν! Και οι «άλλοι», υποκλίνονται στη ψευτιά και την υποκρισία τους.

Συνάντησα γυναίκες που τις άκουσα να μιλούν και να προσβάλλουν το σύντροφό τους δημοσίως. Τις παρατήρησα να εξαπολύουν ποτάμια ψεύδους και κοροϊδίας στον έτερον ήμισυ και παρ’ όλα αυτά να παραμένουν οι εκλεκτές.

Μπήκαν στη ζωή μου άνθρωποι που κάρφωσαν μαχαίρια δίκοπα στην καρδιά μου, με είδαν να σπαράζω και τότε μου είπαν «εγώ είμαι φίλος σου!», σπεύδοντας να σκουπίσουν τα δάκρυά μου. Μα πώς αλλοιώς θα έδειχναν την καλοσύνη τους αν δεν βάθαιναν πρώτα την πληγή; Θρίαμβος!

Γνώρισα ανθρώπους να αρέσκονται στις φαμφάρες και στα μεγάλα λόγια. Ανθρώπους που σκορπούν παντού αγάπες και γλυκόλογα, μα στις πράξεις να απέχουν. Φυσικά και αυτοί χαίρουν της εκτίμησης των άλλων!

Όλα αυτά κι άλλα πολλά ακόμη, στριφογυρνάνε στο μυαλό μου, κι αναρωτιέμαι τί πρέπει να κάνω. Πώς μπορεί κανείς να αναπτύξει και να καλλιεργήσει τον εαυτό του και την προσωπικότητά του ώστε να γίνει συμπαθής κι αγαπητός; Ποιες είναι οι αρετές που πρέπει να έχει κανείς για να ευτυχήσει προσελκύοντας την αγάπη; Τί εκτιμάται τελικά;

4 σχόλια:

  1. Σκέφτομαι πως οι φαμφάρες και τα υπέρ του δέοντος εμένα μου φέρνουν αναγούλα-
    στις σχέσεις εκτιμώ ότι χρειάζεται να είσαι γενναιόδωρος, να ρισκάρεις, να αποδέχεσαι τις προηγούμενες απώλειες και να είσαι υποψιασμένος για αυτό το ενδεχόμενο ξανά, αλλά πάνω από όλα να παραμένεις Εσύ μέσα στο Εμείς.
    Να μην ξεκουνιέσαι στιγμή από το κέντρο σου. Για κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι σημαντικό να διατηρείς την ακεραιότητά σου. Προσωπικά, προτιμώ 1000 φορές μόνη παρά με "δήθεν" ανθρώπους που όπως λες moi aussi προκαλούν στομαχικές διαταραχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πόση αλήθεια κρύβουν τα λόγια από τα συναισθήματα σου... και ποσό λείπαμε για αυτούς που δεν είδαν και δεν ένιωσαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Sabar: Το άσχημο είναι ότι οι διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώνονται κατ' επανάληψη. Λυπάμαι πραγματικά αν και το καλύτερο θα ήταν να τις αγνοήσω, να διαγράψω κάθε χειροπιαστή επιβεβαίωσή τους. Πού θα πάει; Θα τα καταφέρω, αν όχι σ' αυτή τη ζωή ίσως στην επόμενη, μεθεπόμενη και βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή